Zahustit

Moukou

Je několik způsobů jak zahustit polévku nebo omáčku moukou tak aby se nevytvořily hrudky:

  1. Jíška – mouku osmahneme na oleji.
  2. Na sucho opraženou moukou. Když zezlátne je hotová, je potřeba hodně míchat.
  3. Rozmíchat mouku v hrnečku se studenou vodou a do vroucí polévky postupně přimíchávat. Mouku je potom potřeba v jídle povařit ještě 10-20 minut.
  4. Pokud chcete jídlo zahustit jen lehce a risknete to, můžete mouku vmíchat přímo. Budete na to ale potřebovat polohrubou mouku. Většinou se to nepovede a alespoň malé hrudky se vytvoří.

Škrobem

Prodává se v prášku, kukuřičný nebo bramborový škrob stačí rozmíchat ve studené vodě. Brambory škrob uvolňují přirozeně takže do plévky nebo třeba guláše stačí bramboru nastrouhat na jemném struhadle.

Mixerem

Část nebo klidně celou polévku či omáčku odebereme, rozmixujeme tyčovým mixerem a vrátíme zpět.