Česnečka bez bujónu
Pokud nemáte hotový vývar a nechce používat bujón z fabriky, pojďte si udělat česnečku podle následujícího receptu.
Budete potřebovat:
2 cibule
1 palici českého česneku
2-3 velké brambory
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru velikosti menší cibule
drcený kmín
majoránku
2 lžíce rajčatového protlaku
starý chleba
Příprava
Brambory nakrájíme na malé kostičky cca 1x1cm, cibuli o něco drobnější a petržel s celerem na drobné kostičky. Mrkev nastrouháme. Polovinu česneku nakrájíme na tenké plátky a druhou půlku nastrouháme.
Vaříme
Brambory opečeme na oleji, přidáme lžíci drceného kmínu a když brambory zezlátnou přidáme cibuli a restujeme. Když cibule dostane barvu přidáme plátky česneku a po chvilce přidáme protlak a lžičku soli a zalijeme 2 litry vody. Přidáme kořenovou zeleninu a bobkový list, vaříme cca 10 minut. Přidáme zbytek česneku a hrstku majoránky, promícháme a vypneme.
Zásadní kouzlo česnečky je v krutonech. Starý chleba nakrájíme na kostičky 1x1cm a opečeme na téměř suché pánvi (jen pár kapek oleje). Krutony dáváme až na talíř těsně před jídlem.