Klasický guláš
Guláše uvaříme vždy více aby zbylo i na zítra k večeři
Suroviny:
cibule
červená a zelená paprika
česnek
protlak
sojové kostky
vývar (mrkve, petržel, červená řepa, celer)
Koření:
červená paprika sladká a ostrá
chilli paprička
majoránka
pepř, muškátový oříšek
- cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme, mělo by jí být alespoň tolik aby pokryla celé dno hrnce (říká se kolik masa, tolik cibule)
- nadrobno nakrájenou bílou nebo červenou papriku přidáme zhruba když cibule začíná chytat barvu, rozpadat se a přichytávat se a dál restujeme, přidáme kmín, chilli papričku podle chuti
- přidáme naložené sojové kostky nebo sojový granulát a nastrouhanou červenou řepu
- když se to přichytává ke dnu, jsme na správné cestě a podlíváme pivem
- lžíce protlaku, osolíme a restujeme dál
- potom zaprášíme červenou paprikou, sladkou a pálivou, v poměru jaký máme rádi, zamícháme a po minutě zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou s najemno nastrouhanou nebo rozmixovanou mrkví; papiky dáme tolik aby dostal základ tmavě červenou barvu
- na mírném ohni vaříme, dlouho
- zahustíme a provaříme ještě alespoň 10 minut, můžeme strouhnout trošku muškátového ořechu
- aby byl guláš sytější můžeme přidat fazole, nastrouhanou cuketu, houby, brambory, mrkev, robi
- přidáme majoránku (promneme jí mezi rukama až zavoní), tolik aby pokryla vršek guláše a prolisovaný česnek (podle chuti, ale alespoň tolik stroužků kolik bylo cibulí)
- promícháme a vypneme
- necháme uležet alespoň hodinu, ideálně přes noc
Guláš se vždy vaří dlouho, začneme tedy tím, že si otevřeme pivo
Tradiční přílohy jsou houskové knedlíky, chléb, kolínka nebo rýže. Nic ale nezkazíme ani bulgurem nebo pohankou pokud ještě přiděláme bramboráčky. Hotový guláš ozdobíme kolečky syrové cibule a sklenicí piva.
Cibule je základ každého guláše